Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai, v thajštině ผัดไทย, je thajský pokrm ze smažených nudlí ochucený lahodnou pad thai omáčkou, známou svou delikatesní slanokyselou chutí se sladkými podtóny, posypaný arašídy.

V Thajsku vznikl podle všeho v polovině 20. století, jedná se tedy o relativně nový pokrm. Spekuluje se, že ho vytvořil ve třicátých letech tehdejší předseda thajské vlády Plaek Phibunsongkhram v rámci budování národa a podnícení vlastenectví v Thajsku, použil přitom čínské nudle na tento nový pokrm. Také svou roli mohla hrát Druhá světová válka, která spolu s povodněmi zavinila nedostatek rýže, namísto níž chtěl Phibunsongkhram propagovat konzumaci nudlí.

Ačkoli se nedozvíme, zda tomu tak vskutku bylo, faktem zůstává, že se Pad Thai stal jedním z thajských národních pokrmů. Místní si ho velmi oblíbili, zejména jako street food. Nyní je však znám po celém světě, CNN Go ho v roce 2011 dokonce zařadil do svého seznamu 50 světových nejchutnějších pokrmů, kde se umístil na 5. příčce.  

Zpravidla se připravuje z tenkých plochých rýžových nudlí, mungo klíčků, česnekové pažitky, vajíček, tvrdého tofu a krevet. Nalezneme také varianty s vepřovým i kuřecím masem, ale původně k němu patří krevety. Je zároveň velmi jednoduché nahradit pár ingrediencí a udělat vegetariánskou či veganskou verzi.

S omáčkami a nudlemi dostupné na našem e-shopu si ho hravě zvládnete uvařit i sami. Vydejte se na krátkou cestu a ochutnejte kousek Thajska v pohodlí svého domova.

Recept:
Porce: 2-3
Kuchyně: Thajská
Příprava: 20 minut
Vaření: 10 minut

Ingredience:
125g plochých rýžových nudlí Pad Thai
2-3 lžíce oleje

½ cibule (nakrájené na tenší půlměsíčky)
2 stroužky česneku (najemno)
150g krevet nebo na tenké plátky nakrajéné kuřecí prsní či stehenní řížky (pro veganskou verzi použijeme více tofu nebo sójové plátky – připravené dle instrukcí na obalu)
2 vejce (vynecháme pro veganskou verzi)
200g mungo klíčků (pokud nemáme čerstvé, lze nahradit konzervovanými)
150g tvrdého tofu (nakrájený na tenčí proužky cca. 3cm dlouhé)
15g česnekové pažitky (na 3cm dlouhé proužky, lze nahradit obyčejnou pažitkou)
30g drcených arašídů

Omáčka:

Tradiční verze:
1 ½ lžíce tamarindové pasty
3 lžíce palmového cukru
2 lžíce rybí omáčky
1 ½ lžíce ústřicové omáčky
Rychlá verze: 50-60g (5-6 lžic) kupované Pad Thai omáčky

Veganská verze:
1 ½ lžíce tamarindové pasty
3 lžíce palmového cukru
2 lžíce sójové omáčky
1 ½ lžíce houbové omáčky

Servírování:
Klínky limetky
Mleté chilli
Mungo klíčky

Postup:

  • Nudle zalijeme vroucí vodou a necháme namočit cca. 5 minut dle, scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme odkapat.
  • Pokud si zvolíme vlastní omáčku, všechny ingredience na ni smícháme v misce v homogenní směs.
  • Na rozpálené pánvi osmahneme na oleji cibuli spolu s česnekem cca. 1 minutu.
  • Přidáme krevety, kuřecí maso nebo sójové kousky a necháme smažit 1,5-2 minuty, dokud nejsou téměř hotové.
  • Přesuneme směs na jednu stranu pánve. Na druhou přidáme rozšlehaná vajíčka a za stálého míchání je osmažíme, pokud bude pánev příliš suchá, můžeme přidat olej. Vmícháme k masu/sóji.
  • Přidáme mungo klíčky, tofu, a připravenou či kupovanou omáčku.
  • Jemně promícháme a provaříme cca. 1,5 minuty, dokud se omáčka nevsákne do nudlí.
  • Vmícháme pažitku, polovinu arašídů a vyjmeme z plotny.
  • Nudle rozporcujeme, posypeme zbylými arašídy, mletým chilli a servírujeme s klínky limetky a hrstkou mungo klíčku bokem dle libosti.

Dobrou chuť :)

 

 






 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz