Indická kuřecí kari je velmi populární pokrm v indické kuchyni. Stejně jako mnoho jiných asijských receptů je možné i různé varianty tohoto jídla. Základem omáčky jsou rajčata a cibule, do které je přidán kari prášek, který dodává jídlu svou typickou kořenitou chuť.
Na přípravu potřebujeme:
4 lžíce arašídového oleje
20 g kari prášku
150 ml kokosového mléka
2 střední cibule, jemně nasekané
3 lžičky soli
5 g zázvoru, rozdrcený
3 stroužky česneku, rozdrcené
4 rajčata, oloupané nakrájené na kostičky
500 g kuřecí filety, nakrájené na kostky
100 ml vody
20 kari listů
10 koriandrové listy, jemně nakrájené
Způsob přípravy:
- Ohřejte olej v pánvi a přidejte nakrájenou cibuli a špetku soli.
- Jakmile cibule zbarví do zlatohnědé barvy, přidejte jemně rozdrcený zázvor a česnek.
- Přidejte jemně nasekané a oloupané rajčata. Nechte vařit po dobu 2 minut s víkem na vrcholu pánve. Tip: Nejsnazší způsob, jak oloupat rajčata, je odstranění zelené korunky z vrcholu rajčete a pak udělat malý kříž na dně rajčete. Nechte rajčata ve vroucí vodě po dobu 10 sekund a okamžitě je vložte do mísy s ledovou vodou. Kůže může být nyní snadno odstraněna nožem.
- Přidejte prášek kari za míchání. Snižte teplo a ponechte 5 minut vařit, dokud bude směs suchá.
- Přidejte kostky kuřecího masa a dobře promíchejte. Vraťte víko do pánve a nechte vařit po dobu 5 minut.
- Přidejte trochu vody po 5 minutách a dobře promíchejte. Umístěte víko na pánvi a nechte vařit 10-15 minut. Příležitostné míchání zabrání spalování směsi na dně pánve.
- Nakonec přidejte kokosové mléko a listy kari.
- Vyjměte z tepla a přidejte listy koriandru.
Servírovací tip: Servírovací špička: Podáváme s lahodnou rýží Basmati!
Recipe by Chopsticks.cz. Picture: familyfoodonthetable.com