Kimchi - Výjimečný salát plný vitamínů z Koreje

Milujete korejské jídlo? Součástí každého korejského jídla nesmí chybět “kimchi”. Tento vynikající salát z Koreje je navíc plný vitamínů jako jsou A, B1, B2, C a esenciální aminokyseliny a minerální látky, jako je železo, vápník, selen a velké množství silných antioxidantů. Pro všech milovníků kimchi jsme připravili super rychlý a jednoduchý recept, s kterým budete mít doma pravou originální chuť Koreje. Tak poďme na to!   

Seznam produktů, které možno u nás najít na výrobu kimchi:

  • hotová pasta na kimchi, stačí mít připravené zelí a oblíbenou zeleninu jako je bílá ředkev, pažitka či jarní cibulka, mrkev

Pokud si chcete vyrobit vlastní pastu na kimchi budete potřebovat:

Čas přípravy: 15-20 minut(pokud už máme předem namočené zelí )

Na přípravu potřebujeme:

1 kg zelí

50-150 g Gochugaru (čili prášek na kimchi)

100g korejská sůl na kimchi (Coarse salt)

50 g lepkavé mouky

50 g cukru

2-3 polévkové lžíce rybí omáčky

30 g česnekovo-zázvorové pasty

2 jarní cibulky

1 středně velkou mrkev

⅓-½  bílé ředkve 

1 sladké jablko

Způsob přípravy:

  1. Čínské zelí nakrájíme na kousky cca 4-5 cm, pokapeme teplou vodou a přidáme korejskou sůl na kimchi (na 1 kg zelí stačí 100g soli). Dobře promícháme zelí se solí a necháme namáčet 2 hodiny. Tradičným způsobem by bylo je potírat solí a nechat namočit ve studené vodě 8-10 hodin (nebo přes noc).
  2. Mezitím připravíme 30g česnekovo-zázvorové pasty nebo vyčistíme zázvor (20g) a česnek (10g). Zázvor a česnek buď úplně nadrobno nakrájíme nebo necháme rozmixovat v mixéru a přidáme 2 - 3 polévkové lžíce rybí omáčky.
  3. Nakrájíme jarní cibulku a nebo pažitku na 4-5 cm dlouhý kousky. Mrkev a jalko na nudličky, bílou ředkev na plátky.
  4. Po 2 hodinách zelí pořádně opláchneme vodou, abychom odstranili od soli (můžeme ochutnat zelí zda je dostatečně slané, pokud chceme více slané, můžeme přidat sůl dle chuti). Pozor! Po opláchnutí je potřeba vymáčkat vodu ze zelí, aby zůstalo dlouho křupavé a dobře absorbovalo koření!!!
  5. Do menšího  hrnce přidáme 100 ml vody a přivedeme k varu. Přidáme 50g mouky z lepkavé rýže, 50g cukru a 50g – 150g čili prášku na kimchi (dle toho jak máte rádi pálivé). Všechno dobře promícháme a máme hotovou pastu.
  6. Do připravených zelí smícháme všechny připravené ingredience (zelenina, ovoce, rybí omáčku s zázvorem a česnekem,  pastu s čili práškem a lepkavou rýži).
  7. Nyní máte hotový kimchi salát, který možno hned pochutnat, nebo nechte v uzavřené nádobě fermentovat při pokojové teplotě minimálně 1 den. Nejlepší chuť kimchi je většinou po 2 dnech. Poté nechte kimchi v chladničce aby proces fermentace zpomalil. Doporučujeme však každý den chutnat, abyste našli tu svou pravou chuť kimchi.

Přejeme krásný zážitek při přípravě kimchi a ať Vám chutná!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz