Všichni víme, že při sledování korejských filmů neboli K-drama se nám neustále před očima objevují úžasně lahodné jídla, při kterých se cítíme hladoví. Pokud jste vášnivým pozorovatelem K-drama, pravděpodobně jste byli obeznámeni s těmito rýžovými kuličkami z mořských řas nebo také známými jako Jumeokbap. Tyto rýžové kuličky se v restauracích obvykle podávají teplá v kovové misce. Korejci nejčastěji podávají rýžové kuličky jako přílohu ke kořeněným jídlům, aby zmírnili jejich pálivost během konzumace. Jsou však výborné také k obědu, do bento boxů, na cestách, na piknik nebo camping… Jumeokbap má tedy všestranné využití a přitom jejich příprava je neuvěřitelně snadná a rychlá. Stačí mít připravenou vařenou rýži, sójovou omáčku, sezamový olej, mořské řasy a můžeme začít.
Na přípravu potřebujeme (4 osoby):
4 šálky teplé vařené rýže
1 lžíci sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
(10 g sezamová semínka, na ozdobu) - volitelné
Postup přípravy:
Ve střední misce smícháme rýži, drcené mořské řasy, sójovou omáčku a sezamový olej.
Na jednu ruku si dáme jednu plastovou rukavici. Přidáme trochu sezamového oleje do rukavice, aby se rýže nelepila. Rýže musí být dostatečně teplá na to, aby se s ní dobře manipulovalo, tedy aby nebyla studená. Dáme si na dlaň 2 velké lžíce rýže a lehce je mačkáme dokud se rýže nespojí. Tvarujeme je do tvaru koule a ozdobíme ještě sezamovými semínky
Tipy: Na tento recept můžete použít ochucené pražené mořské řasy či vločky z mořských řas.